Moda je odavno pomerila mnoge granice u društvu i nastavlja da menja naše živote. Duži vremenski period moda se ne deli prema polu, već teži da ih neutralizuje. Još početkom dvadesetog veka Koko Šanel je pokrenula revoluciju sa muškim pantalonama kod žena, a Jean Paul Gaultier je na svojm revijama tokom 90-ih godina smelo kombinovao suknje i korsete za muške odevne kombinacije. Od nedavno, mnogi mladi dizajneri usmereni su ka brisanju polnih razlika, kada je odeća u pitanju.
66
Na mnogim nedeljama mode širom sveta možemo videti unisex komade poput jakni, pantalona, košulja, džempera. Kreatori su svesni da je mnogima razlika u polu postala nevažna pa prenose taj osećaj i na garderobu. Stvara se potreba za predstavljanjem odeće koju će ljudi nositi sa idejom da su svi jednaki.
Sve više žena nosi poslovna, muška, odela svakodnevno, a muškarci se okreću šarama i printovima koji su bili rezervisani za dame.

Moda dobija novu dimenziju. Blejzer, košulja i pantalone mogu podjednako dobro stajati pripadnicima oba pola, zato nema potrebe garderobom praviti razlike među njima. Brendovi poput Givenchy-a i Burbery Prorsum-a su odavno predstavili kolekcije i verzije istih stilova za muškarce i žene. Takođe, mnogim damama je omogućeno da kupuju određene modne komade za sebe u muškim radnjama: Barret ima kolekciju muških kaputa sa duplim kopčanjem koje žene obožavaju. Osim odeće, tu su i aksesoari koji se sve češće proizvode podjednako stilizovano za sve modne obožavaoce.
Mnogi brendovi uspeli su da izvuku najbolje iz odeće namenjene muškarcima i ženama i naprave miks u kome mogu oba pola uživati. Čuveni trend boyfriend farmerki je zasenio ove godine sve ostale. Žene su bile oduševljene činjenicom da mogu kupovati ovakve komade za sebe. Takođe, postoje pripadnici jačeg pola koji modu doživljavaju kao umetnost i eksperiment pa sve češće kupuju aksesoare prefinijeg stila, namenjene prvobitno ženama.
77
Klasični komadi ne zavise od određenosti pola već od ličnog afiniteta i stila koji svako poseduje. Garderoba ne određuje vašu ličnost već vi određujete nju. Vaši pogledi na garderobu u kojoj ćete se dobro i privlačno osećati menjaće se sa godinama i vašim stavovima. Bez obzira što ćemo se uvek razlikovati po fizičkim predispozicijama, naša odeća može biti neutralna po pitanju polova. Istorija svedoči o mnogim modnim trenucima u kojima su muškarci i žene nosili iste odevne komade, pa zašto ne bismo u budućnosti omogućili da tako i ostane.

Izvor: BelgradeGentleman
Fotografije: www.trendhunter.com/ www.melthaus.com