Svaki džentlmen mora da zna kako da uklopi kravatu i košulju jer je to elementarno za njegovo odevanje. Kombinovanje boja nije lako ali ukoliko ispoštujete nekoliko pravila vaš izgled će biti sigurno fenomenalan. Verovali ili ne, za kombinovanje boja pri muškim odevnim kombinacijama neophodno je poznavanje spektra boja, odnosno koje boje su komplementarne, koje su u kontrastu, a koje su slične.

musko-odelo

Bela košulja pruža najviše mogućnosti za kombinovanje boja i nijansi sa kravatom. Zato svaki muškarac ima po nekoliko belih košulja koje uvek iznova može da kombinuje sa različitim kravatama i na taj način da postiže izuzetan efekat svojim stajlingom. Sa belom košuljom se jednostavno kombinuju jednobojne košulje ali i košulje sa dezenima, bili one na pruge ili karirni. Na primer, sa belom košuljom možete kombinovati kravatu roze boje,  crne, teget, braon itd..kosulja i kravata

Ukoliko je košulja jednobojna mora se poznavati slaganje boja. Na primer, ukoliko izaberete košulju plave boje, morate da razmislite koje boje najbolje idu uz nju. Ako se vratimo na priču o bojama, i ispred sebe imamo plavu košulju onda u odnosu na nju posmatramo komplementarne boje, a to su boja mandarine i crvena, dok su kontrastne žuta i lj
ubičasta, a slične su teget i zelena. Ako ste kupili idealnu košulju svetlo plave boje izaberite bordo kravatu. Još jedno važno pravilo je da kravata, bez izuzetka, treba da bude u tamnijoj boji od boje košulje. Sa svetlo plavom košuljom i crvenom kravatom savršeno se uklapa teget odelo. Kada savladate boje koje su u kontrastu i one koje su komplementarne za vas neće biti problema sa uklapanjem boja i nijansi.

Svaki pravi džentlmen mora da ima znanje i kreativnost za kombinovanjem boja, a to će mu koristiti za ceo život. Zato se potrudite, jer uz malo znanja možete postići upečatljiv efekat svojim izgledom kod poznanika i sagovornika.

Foto:

www.blog.next.co.uk/how-to-match-your-shirt-and-tie

www.artofstyle.hucklebury.com/tie-that-matches-your-dress-shirt