Teško je pronaći grad koji je bio svedok različitih epoha, grad koji vekovima odoleva čak i najtežim iskušenjima, grad ispred čijeg imena može da se stavi epitet „Večiti“. U malobrojnu, ali odabranu, grupu spada i Beograd. Grad koji vekovima prkosi svemu što se dešava, grad koji je za mnoge velike imperatore ostao samo nedosanjani san, grad koji predstavlja simbol pobede i koji je pod svoje nebo uvek primao samo pobednike.
pobednik 1
Simbol borbe, prkosa i velikih događaja, Beograd svrstavaju u red pobednika, a čitava njegova istorija se možda najbolje vidi sa Kalemegdana. Mač i orao u rukama beogradskog Pobednika, predstavljaju sve ono o čemu ste ikada slušali o gradu, njegovom duhu i tradiciji. Pobednik je simbol Beograda, Beograd je simbol pobednika.

Vajarsko remek delo poznatog vajara Ivana Meštrovića, koje od 1928. godine krasi najlepši kraj belog grada, odakle posmatra i sluša anegdote koje mu donose Sava i Dunav.

Ipak, i njegova istorija je jednako burna, kao i istorija njegovog grada, verovatno je to zajedničko svim pobedicima.
Posle Drugog balkanskog rata, 1913. godine, čelnici Beograda su došli na ideju kako treba podići spomenik na Terazijskom trgu, tada Trg prestolonaslednika, koji će predstavljati simbol pobede i konačnog oslobađanja od ropstva. Spomenik je prvo bio zamišljen kao fontana, sa četiri lava i Pobednikom koji bi se nalazio na stubu u sredini. Idejno rešenje je stvorio Ivan Meštorvić, a sam stub je trebao da se sastoji iz pet segmenata koji su predstavljali petovekovno ropstvo.

Nažalost, Prvi svetski rat je planove o podizanju spomenika bacio u drugi plan. Ivan Meštrović kao državljanin Austrougarske morao je da napusti Srbiju, ipak skulpturu Pobednika je sačuvao od ratnih nemira, poslavši je u Češku na livenje.

Posle rata, usledile su žučne rasprave između autora skulpture i beogradskih vlasti, zbog honorara. Beograd je na kraju otkupio kip od Meštrovića i sve do 1927. godine ga čuvao u šupi koja se nalazila na Senjaku. Tada je ponovo pokrenuta inicijativa za njegovo postavljanje, ali je tu opet nastao veliki problem. Udruženja beogradskih gospođa su se oštro protivila da se u strogom centru grada postavi spomenik nagog muškarca, a podršku su dobile od velikog broja drugih meštana. Svoje negodovanje su objasnile time da bi skulptura nagog muškarca ugrožavala moral beogradskih devojaka.

Na kraju odlučeno je da se Pobednik postavi na Kalemegdanu, 1928. godine, u godini obeležavanja proboja Solunskog fronta. Prvobitno je bilo planirano da se spomenik nazove Vesnik pobede, ali se pretpostavlja da je po želji autora Meštovića ovaj spomenik poneo ime Pobednik.

Izvor: BelgradeGentleman
Foto: www.pinterest.com