Ljubiteljima peščanih plaža, ostrva, vrelog peska i visokih temperatura, predstavljamo atipičnu i nesvakidašnju destinaciju koja može biti vaš izbor za odmor nadolazećeg leta – Kanari.

Kanarska ostrva nalaze se u Atlantskom okeanu, oko 100 km zapadno od granice Maroka. Ova grupa ostrva sačinjena je od ukupno 12 ostrva i cela grupacija pripada Španiji. Kanare krasi epitet idealanog izbora destinacije za letovanje, međutim temperatura koja je prijatna tokom cele godine i veliki procenat sunčanih dana, često navodi turiste na dolazak i van zvanične letnje sezone.  Turistički najposećenija ostrva su Tenerife, Gran Kanaria i Fuerteventura. Ova ostrva se karakterišu blagim i toplim zimama i dugim i vrelim letima, netaknutom prirodom vulkanskog porekla sa bogatom florom i faunom.

Tenerife, najveće kanarsko ostrvo, sa izuzetno povoljnom i prijatnom klimom, zbog koje ovo ostrvo nosi i žargonski naziv “Ostrvo proleća”. Ukoliko se odlučite da ovog leta posetite ovu čarobnu destinacuju, ne smeti propustiti da posetite vrhove Las Kanjade, Teide i ostale vulkanske kratere. Postoje mnoge staze koje vode do ovih vrhova prelepih visina, ali ukoliko želite, možete se popeti i žičarom. Usput ćete uživati u neverovatnom pogledu na prirodu, sa kojom su se poigrali vulkani.

Ako ste ljubitelj vina, poželećete da probate sorte najkvalitetnijeg kanarskog crvenog vina. Sever ostrva je bogat vinogradima i vinskom kulturom uzgajanja grožđa. Posetite grad Tarakonte, centar proizvodnje tamnog vina, gde plodni vinogradi čine neverovatan kontrast vulkanskoj prirodi. Tenerife je takođe bogato plažama crnog peska, kao i gradovima bogatim kolonijalnim nasleđem.

Fuerteventura, pravi raj je za obožavaoce morskih sportskih aktivnosti, ali i za ljubitelje plodova mora. Drugo po veličini, kao najstrarije ostrvo u ovom arhipelagu, poznato je po plažama neonskog belog peska, koje su duge kilometrima. Dužina obale Fuerteventure je 340 kilometra, i samim tim predstavlja ostrvo sa najdužom obalom Kanara. Ovde je zastupljena suva klima, sa ogromnim peščanim dinama. Kamile su jedno od prevoznih sredstava, i upravo ovaj detalj podseća posetioce na blizinu afričkog kontinenta. Na severu ostrva nalazi se često vetrovit  El Cotillo, koji je omiljen među ljubiteljima sporta i surferima, dok ronioci mogu uživati u vodama plaža Janide.

Gran Kanaria, treće po veličini ostrvo, bogato je sadržajem noćnog života i veoma je popularno među mlađim turistima, upravo zbog nezaboravnog provoda. Las Palmas de Gran Kanaria  se nalazi na severu ostrva i ujedno predstavlja glavni grad sa ukupno 700 000 stanovnika i ubraja se u 10 najvećih gradova Španije. Jug ostrva je prepun turističkim kompleksima, gde je smeštena glavna turistička zona Maspalomas. Ostrvo Gran Kanaria smatra se “mini-kontinentom” jer se upravo ovde, na maloj površini, ukrštaju različite klime i drugačije reljefne strukture zemljišta. Karakterišu ga gusta tropska vegetacija, pustinjske oblasti, strme litice koje se spuštaju direktno u okean, ali i snežni vrhovi planina. Na ovom ostrvu pored velikog broja mesta za noćni provod, možete osetiti i atmosferu malih gradova i ribarskih sela i uživati u pogledu na tirkiznu vodu sa visokih planina. Takođe, preporučujemo da posetite oblast Mogan, koja obiluje velikim brojem prelepih peščanih plaža na kojima ćete uživati.

Fotografije: www.tripadvisor.co.uk/ www.travelfuerteventura.net/ www.isa-conf.org/ www.lowcostholidays.ie/