Krojački zanat dobio je na važnosti još u 13. i 14. veku kada je bilo potrebno pronaći rešenje za odela koja su tada više podsećala na ogrtače nego na garderobu. Bilo je neophodno postaviti dugmad duž jakne kako bi držali spoljašnje i unutrašnje slojeve tkanine zajedno. Do 1800 godine, krojači su napravili odela kakva danas poznajemo a sakoi su krojeni u jednorednom i dvorednom stilu kopčanja.
sewing-machine-324764_1920

Termin dvoredno kopčanje odela odnosi se na sako koji ima dve paralelne kolone dugmadi uz pomoć kojih se sako može napred preklopiti. Obično odelo sa dvoredno kopčanim sakoom ima četiri dugmadi od kojih su dva funkcionalna, a preostala služe kao detalji na odelu. Tu je i varijanta sa šest dugmadi na sakou, od kojih se tri koriste.
Iako je svim muškarcima izuzetno drago što ponovo mogu da uživaju u odelima sa dvorednim kopčanjem, svi znamo da takve modele nije lako nositi. Ovakva odela najbolje pristaju atletski građenim muškarcima, dok puniju gospodu dodatno uveličavaju. Za razliku od odela koja su na početku krojena, današnji modeli dvorednog kopčanja su kraćeg kroja a otvori za rukave su podignuti naviše kako bi stvarali jednostavniji, čist izgled. Rameni deo prati prirodan izgled i mekše je iskrojen. Sve ovo doprinosi da odelo sa dvorednim kopčanjem zadrži svoj prvobitni smisao elegantnog, dok se iznova unapređuje modernim krojačkim tehnikama.
Midnight-Blue-Twill-Double-Breasted-Suit-Jacket-853x1024Kada su u pitanju prilike za koje biste ovakvo odelo nosili, znajte da je odelo sa dvorednim kopčanjem poželjno na svim mestima i događajima na kojima biste se pojavili i uklasičnom odelu. Pojedini će smatrati vaše oblačenje isuviše formalnim ili elegantnim ali je najvažnije da ćete se vi u ovakvom odelu osećati najbolje. Za večernji izlazak ili zabavu ovo je najbolje rešenje.
Mnogi dizajneri su ove sezone vratili na scenu odela sa dvorenim kopčanjem. Neke od najboljih modela prikazali su Brioni i Zegna, dve luksuzne italijanske modne kuće. Podjednako elegantna odela imali su i Hugo Boss, Suitsupply, Canali, Dolce Gabbana.
Najbolje od svega je, kada su u pitanju odela sa dvorednim kopčanjem, da možete uživati u najrazličitijim dezenima i bojama ovakvih modela a na vama je samo da napravite uži izbor omiljenih koje možete nositi svuda.