Polako nam se približava nova 2016. i vreme ja da se osvrnemo na momente i događaje koji su nam obeležili ovu godinu. Tako je i sa garderobom koja nam je bila važan saveznik u mnogim prilikama. Dizajneri su nam ove godine predstavili najrazličitije kolekcije muških odela, a pored već klasičnih modela koji su godinama uz nas, imali smo priliku da uživamo u modernim krojevima, formama i dezenima koji su unapredili mušku modu.

Za razliku od drugih modnih komada kojima diktiraju trendovi i menjaju se iz sezone u sezonu, muška odela uglavnom ostaju vanvremenski, klasični komadi u kojima se uživa na duži vremenski period. Bilo da ih nosite na posao ili tokom izlaska u grad, odela su najvažniji deo garderobera modernog džentlmena.
Ove godine muškarci su uživali najviše u klasičnim, jednobojnim odelima standardnih boja koje su lako mogli kombinovati uz svaku priliku. Međutim, poseban tretman imala su karirana odela najrazličitijih formi kojima su džentlmeni predstavljali svoj istančan stil oblačenja. Iako je bilo teško napraviti izbor najboljih odela ove godine mi smo izdvojili neka od naših omiljenih…

Dolce & Gabbana
Ovaj duo ne treba posebno predstavljati jer su njihova odela odavno već u samom vrhu muške mode. Iz njihove kolekcije za ovu godinu izdvajamo tamno sivo odelo sa sakoom dvorednog kopčanja u kome elegancija zauzima novo mesto. Sa ovakvim komadom svaki poslovni sastanak ili društveni događaj ima neponovljiv uspeh.
dg
Ermenegildo Zegna
Linija istinskog italijanskog luksuza koja ne prolazi. Klasične boje tamnih nijansi pružaju svim odelima moderan pristup i odlično se prilagođavaju italijanskoj vuni za perfektan poslovni izgled. Upravo jedno takvo prugasto odelo, tamnije sive boje je obeležilo godinu za nama.
010-ermenegildo-zegna-made-to-measure-spring-summer-2012Gagliardi
Dizajnerski brend sa Malte obeležio je 2015. luksuznim i poslovnim odelima italijanskog stila. Moderni krojevi spojeni sa bogatim materijalima doneli su neobično elegantan duh formalnog dress cod-a svim muškarcima. Vanvremenska klasika tamno plavog odela, savršenog za poslovni sastanak bila je dominantan trend čitave godine.
27807-1413201109-Gagliardi-AW2014-official-image-4Suitsupply
Holandski brend je tokom čitave godine bio najzapaženiji sa odelima kariranog i prugastog dezena, ali je doneo i mnoštvo klasičnih vunenih modela idealnih za sve džentlmene. Najzanimljivije iz njihove kolekcije je Hudson karirano odelo izrađeno od alpačke vune.
Suits_Blue_Check_Hudson_P4724_Suitsupply_Online_Store_1
Tom Ford
Američka modna kuća najzapaženiju ulogu imala je u novom filmu James Bond-a. Spectra je donela bogatu kolekciju luksuznih odela a najbolje iz dizajnerske kuće je sačuvano za crni smoking, upotpunjen prslukom.
SS16_MENS_BOND_LOOK_2
Burton
Tradicija duga više od stotinu godina učinila je da odela ovog brenda postanu sinonim za mušku eleganciju. Uz svetlo sivo odelo britanskog stila ispraćeni su mnogi važni događaji godine.
Debenhams
Canali
Kao poslednje za predstavljanje ostavili smo čuvenu italijansku modni kuću poznatu po odelima savršenog spoja tradicije i modernog. Tamno sivo odelo sa kontrastom crnog revera na sakou, ultimativni je komad zimske kolekcije i savršen izbor za svečane prilike.
Canali-Fall-Winter-2015-Campaign-Richard-Biedul-001

Različiti motivi, detalji, dezeni i tkanine ostavili su dobok trag u ovoj godini, kada su kolekcije muških odela u pitanju. Ovaj mali pregled najzanimljivijih modela predstavlja kratak uvod u sve novo što nam modna industrija donosi u novoj godini i u čemu ćemo uživati još dugo.

Izvor: BelgradeGentleman
Fotografije: www.executivestyle.com.au/www.high-toned.fr/www.dominomagazin.com/ www.statics.suitsupply.com/www.tomford.com/www.bridevsgroom.co.uk/www.thefashionisto.com