Ono što je jedan grad čini velikim ne može se ponekad opisati rečima, već je za to potrebno biti u njemu, osetiti njegovu lepotu, njegov šarm, upoznati njegove ljude, znamenitosti, slušati priče o njemu. Beograd je svakako grad koji svojom lepotom i istorijom svakoga ostavlja bez teksta.

Predstavljamo vam neke od najvećih znamenitosti Beograda, koje su postale simboli grada i vekovima odolevaju svim događajima, a svakim danom njihova lepota je sve veća i sve više ostavlja bez daha.

Skadarlija

Nekada je bila uska i krivudava ulica usred romskog naselja, kroz koju je tekao Bibijin potok. Najveći luk potoka dobio je ime po gradu Skadar, a nešto kasnije je i sama ulica ponela ime Skadarlija. Kako je Beograd u drugoj polovini 19. veka počeo sve više da se razvija, tako je i ova ulica počela da menja svoj izgled.
Tih godina, sve značajnije kafane u prestonici nalazile su se na Trgu republike, blizu Narodnog pozorišta. Tek posle njihovog rušenja, Skadarlija je postala mesto boemskog života u Beogradu, a mnogi veliki umetnici su svoje stihove, priče i slike podarili ovoj ulici koja i posle toliko godina nosi duh boemskog života beloga grada.
novosti-skadarlija
Spomenik Neznanom junaku

Mnoge evropske prestonice su po završetku Prvog svetskog rata odlučile da u znak sećanja na sve žrtve podižu spomenike neznanim herojima.  Tadašnji kralj Jugoslavije Aleksandar Karađorđević, odlučio je da spomenik bude na Avali, a svega nekoliko meseci pre atentata u Marseju je lično položio kamen temeljac. Dizajn spomenika bio je poveren Ivanu Meštroviću, a interesantna je i činjenica da niko do danas nije otkrio identit vojnika koga su proglasili Neznanim junakom.
pinterest
Hram Svetog Save

Hram Svetog Save je najveći pravoslavni hram na čitavom Balkanu i jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Podignut  je na mestu gde je 1595. godine Sinan paša spalio mošti Svetog Save. Tri veka posle toga, započeta je izgradnja hrama. Gradnja eksterijera je završena 2004. godnie, a još uvek se radi na oslikavanju unutrašnjosti ove dragocene građevine, koja je vremenom postala jedno od glavnih obeležja Beograda.
opusteno.rs
Kalemegdan

Iznad samog ušća Save u Dunav, nalazi se drevna tvrđava Kalemegdan. Podignuta u prvom veku nove ere, predstavljala je esenciju za razvoj i nastanak grada kakav je Beograd danas. Svakako, najatraktivniji deo kalemegdanske tvrđave je spomenik Pobednik, podignut u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta, koga dnevno obiđe više hiljada turista. Osim Pobednika, na Kalemegdanu se nalaze i brojne druge znamenitosti, a tu je beogradski Zoo vrt.
gost.rs
Crkva Svetog Marka

Nova crkva Svetog Marka sagrađena je 1940. godine, dok je stara crkva podignuta 1835. srušena za vreme bombardovanja Beograda 6. aprila. Oblikovana u duhu arhitekture srpsko-vizantijskog stila, smeštena na Tašmajdanu, predstavlja zajedno sa svojim okruženjem jedan od najlepših delova Beograda.
U samoj crkvi se nalaze mošti cara Dušana i patrijarha Germana, dok je u kripti crkve sahranjen poslednji kraljevski par dinastije Obrenović, kralj Aleksandar i kraljica Draga, koji su posle rušenja stare crkve preneti u novu, gde i danas počivaju.
mojatv.rs
Izvor: BelgradeGentleman
Foto: pinterest.com; gost.rs; mojatv.rs; novosti.rs; opusteno.rs