Tamo gde se nebo i more takmiče u plavetnilu boja, gde su zakaldrmljene ulice usijane vrelinom sunca, na raskršću mora i okeana, u središtu  Mediterana nalazi se ostrvo u senci mistike- Malta.

Mala po površini, a velika u raznovrsnosti lepota, ova ostrvska država ostaviće bez daha svakog svog posetioca. Ako volite arhitekturu Malta će učiniti da izgubite razum! Neki delovi Malte izgledaju kao da su na Bliskom istoku ili u Severnoj Africi, neki delovi evropski, a neki juzno-američki. Gde god da se nalazite bićete okruženi restauriranim ruševinama kao u bajkovitim predelima.

malta-1389956_1920

Malta se zapravo sastoji od tri različita ostrvaMalta, Comino i Gozo. Nekoliko dana boravka, i uprkos njenoj maloj veličini, neće vam biti dovoljno da upoznate sve njene lepote. Glavni grad Malte je Valeta, grad-tvrđava koja je pod zaštitom Svetske kulturne baštine UNESCO-a. Kada se nađete u ovom veleletnom gradiću koji odiše lepotama istorije, obavezno posetite park Barrakka Gardens, Palatu vitezova, Glavna vrata, Katedralu St John i obavezno prošetajte uskim, sakrivenim, ulicama i osetićete kulturu koja se krije na svakom ćošku.

valleta-602345_1920

Sazvežđe kultura na tako malom prostoru nećete naći nigde na svetu. Ovde je klima idealna. Kiše skoro i nema, a u zimskom periodu temperatura se ne spušta ispod 10 stepeni.
Kada je reč o ostrvima koje ne smete propustiti- ostrvo Gozo svoju popularnost najviše duguje mitologiji koja je umnogome obeležila samo ostrvo i okolno područje. Naime, pretpostavlja se kako je Gozo zapravo ostrvo Ogigija iz Homerove Odiseje gde ga je nimfa Kalipso zadržala neverovatnih sedam godina. Svi koji su čitali Odiseju znaju koliko su slikovito opisana mesta na koja je Odisej svratio pa tako i ostrvo za koji se pretpostavlja da je bilo ostrvo Gozo.

gozo-1139819_1920

Bez daha će vas ostaviti i brojne znamenitosti koje možete videti – pritom, prvenstveno Citadela, poznata kao stari deo grada koja se nalazi u glavnom gradu Victoriji. Pored toga nikako ne smete zaobići baziliku Ta Pinu poznatu po ispunjavanju želja venčićima. Takođe će vas oduševiti Kalipsina grobnica i hramovi Ggantija iz razdoblja mlađeg kamenog doba, koji se smatraju najstarijim postojećim strukturama na svetu koje je čovek izgradio.

malta-1362852_1920

Mnoštvo je razloga za posetu ove prelepe ostrvske zemlje, a ponajviše onaj osećaj zbog kojeg ćete imati utisak, kada dođete, da ste se zatekli u posebnom vremenu gde Odisej još uvek razmišlja o načinu da se vrati svojoj voljenoj.

Na svega par kilometara od ostrva Gozo i ostrva Malta, smešteno je najmanje i nenaseljeno ostrvo Comino. Ostrvo ima prijatnih pola dana šetnje, sa pogledom na Maltu i Gozo, ali njena glavna atrakcija je nesumnjivo Plava laguna. Izgleda kao da je namerno napravljena za savršene slike sa razglednica. Voda je divne tirkizne boje i podseća na najbolja egzotična ostrva. Sinonim za mir i tišinu ova nenaseljena regija broji svega četiri stalna stanovnika.

comino-700927_1920

Na Malti se nalaze najstarije samostojeće građevine na svetu, a to su megalitski malteški hramovi, od kojih je sedam upisano na UNESCO-v spisak svetske baštine u Evropi. Ova skupina praistorijskih megalitskih spomenika rezultat je lokalnih inovacija u procesu kulturne evolucije. Izvanredna ostrvska zemlja koju godišnje poseti preko milion turista, stvorena za one koji vole da uživaju u lepom, Malta neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Mesto u kome duboko udišete život, a energija naelektrisana malteškim temperamentom gde su devojke u najlepšim haljinama, a jače polovine nose luksuzna muška odela, od prvog trenutka uvlači se u sve pore tela, nosi vas kroz nezamislive predele, priređuje nezaboravne trenutke i ne pušta dugo nakon povratka kući.

Izvor: belgradegentleman