Grad fada i umetnosti, za mnoge prestonica melanholije, mesto koje odiše neverovatnim duhom. Čuvar trgovačke tradicije i moreplovaca, spoj različitih kultura dalekih zemalja, glavni grad Portugalije.

home-front-745318_1280 (640 x 424)
Lisabon je 12 vekova pre Hrista nosio naziv Lepo Nebo. Današnje ime ostalo je kao nasleđe arapskih Mavara koji su ovaj prostor naseljavali do polovine 12. veka. Ovaj grad izgrađen je na sedam brežuljaka, kao i Rim, ali za razliku od italijanske prestonice, na veoma trusnom području. Godine 1755. Lisabon je pogodio razdoran zemljotres koji je uništio veliki deo grada. Zbog toga se na većini građevina vidi miks različitih stilova. Razorene zgrade su dograđivane ili potpuno rušene, pa su na njihovom mestu nikle nove crkve, palate…

lisbon-781075_1280 (640 x 426)
Katedrala Sé, jedna od omiljenih mesta za turiste, bila je teško oštećena zemljotresom. Nakon obnove koja je usledila, njen današnji izgled oslikava mešavinu mnogih umetničkih stilova i pravi je reprezent porutaglske kulture. Krmelićanska crkva je do danas ostala u ruševinama kako bi podsećala na nesreću koja se dogodila , a azuležo pločice na crkvi Santa Lucija prikazuju kako je grad izgledao sve do dolaska na vlast markiza Pombala. Ustoličenjem, markiz je izgradio infrastrukturu Lisabona koja je danas prepoznatljiva. Geometrijski je isekao ulice i počeo da gradi neoklasične zgrade. Na mestu srušenog dvorca, izgradio je, otvoren prema reci, Trg trgovine, u centru je spomenik vladaru Žoau I, a u kraljevskim žutim i republikanskim roze zgradama, sada je državna administracija.

portugal-532581_1920 (633 x 421)
Alfama
, istorijski deo grada, dobio je ime po arapskoj reči Al-hamma što označava fontanu. Ovaj deo grada imao je najmanje posledica nakon zemljotresa i predstavlja značajan spomenik prošlosti. Najviša tačka Lisabona nalazi se u ovom kraju pa je obaveza svakog turiste da poseti Portas do Sol miradouro ( dvorac Sv. Džordža).

portugal-839817_1920 (633 x 419)
Najstarije gradsko jezgro Lisabona, pored Alfama je Bajša. Ona predstavlja poslovni centar savremene Portugalije a turisti rado posećuju ovaj kraj zbog uskih ullica koje odišu duhom ovog grada i posete filigranskom liftu Santa Žusta, dela Ajfelovog učenika, sa kojeg se pruža pogled na Čado, Bairo Alto i Trg Rosio. Bairo Alto je rafinirani deo građanskog Lisabona, u kojem vreme kao da je stalo. Tu se nalaze alternativna mesta, ali i Parlament i vinarije u vilama iz 18. veka, u kojima možete probati 3000 vrsta vina, videti Muzej ekscentričnih marioneta.

Najvažnija umetnička kolekcija Portugalije nalazi se u Muzeju Kalista Gulbenkijana, koju je jermenski petrolejski magnat prikupljao od 14. veka i nakon smrti svu kolekciju ostavio gradu Lisabonu. Od novca njegove fondacije ovde je izgrađena i opservatorija odakle se posmatra konstelacija zvezde Vitlejem, na portugalskom Belem.

lisbon-816585_1920 (633 x 426)
Belem je monumentalni deo Lisabona, dobio je naziv po kapeli Madone iz Vitlejema u kojoj su, pre putovanja za Indiju, boravili Vasko de Gama i mornari. Belem je za mnoge turiste „lice Lisabona“, jer svi prepoznaju mramorni čipkasti Toranj pored kojeg su prolazile mnoge dragocenosti na trgovačkom putu.U čaroliji starog centra grada rodjen je i „fado“, portugalska nacionalna pesma, simbol nacije. Fado je bio i zabranjivan i uzdisan do nebesa. Karakteriše ga strasno pevanje, praćeno gitarom, iz grla, u zanosu, svom snagom.„Azulejžo“, umetnički simbol Lisabona, nalazi se svuda i nemoguće je ne primetiti ga. To su oslikane keramičke pločice, koje prikazuju mitološke scene, istorijske događaje, svakodnevni život. Nalazi se na fasadama – važan je deo oslikavanja enterijera, tavanica, zidova… jednostavno, svuda ga možete videti.

Duh Lisabona širi se izvan njegovih granica i doseže do gradića koji su u njegovoj neposrednoj blizini. Kaškaiš, Sintra, Estori opisuju sve tipičnosti Portugalije, prikazuju mešavinu uticaja Bliskog istoka, Arapa, gotike i renesanse čiji se duh svuda prepliće.
Kada ste u Lisabonu, uživajte u najboljim vinima, bakalaru spremljenom na bezbroj načina i najukusnijoj čorbi. Vozite se metroom i tramvajima „Gloria“ (iz 1883. godine) I „Bika“ ( iz 1892. godine) koji vode do najviše tačke grada. Razgledajte pousadas, istorijske kuće sa baštama i dvorištima koje su pretvorene u hotele.
lisbon-838620_1920 (633 x 475)
Za kupovinu, posetite glavnu trgovačku zonu Praça do Comércio, zavučene ulice po starom delu grada, i naravno, tržni centar Vasco de Gama. Uživajte u jedinstvenom stilu stanovnika, njihovim modnim poigravanjem koje odiše duhom vanvremenske klasike.

Izvor: BelgradeGentleman