Najpopularniji aksesoar koristi se za skrivanje od tuđih pogleda,  tragova neprospavane noći u vidu podočnjaka, ali najšira namena ovog svima nama omiljenog modnog dodatka je zaštita očiju od svetlosti sunca. Nose se i zimi, zbog opuštanja očnih mišića koji postaju napeti kada su izloženi pogledu na sneg. Ali priznaćete da ništa kao naočare za sunce ne usavrši izgled.

Ovaj modni dodatak  ima dužu istoriju nego što možete da pomislite. Naime, prve naočare su poneli stari Rimljani. Svrha jeste bila zaštita od sunca cara koji je posmatrao gladijatorske borbe u Koloseumu.

Naočare oblika i slične konstrukcije danas, pojavile su se u Srednjem veku. Zatamnjivanje stakala vršilo se dimnim senčenjem u Kini još u XII veku. Namena im je bila da se sakriju facijalni pokreti na suđenju. U XIV veku pojavljuju se u Italiji u sasvim drugačijoj konotaciji – ovaj modni dodatak trebalo je da simbolizuje eleganciju, otmenost i mudrost.

Pronalazak tamnih naočara je uticao i na razvoj stakala sa dioptrijom, koja su u početku svog korišćenja, bila tamno zelene ili plave boje.

U modernijoj i nama bližoj istoriji, naočare su modni fenomen prošlog veka. Pripreme Amerikanaca za WW2 donose nam novinu, koja će diktirati trendove i danas – Ray Ban naočare koje su odbijale bljesak tkz. avijatičarke koje su i danas jako popularne.

Pedesetih bile su veoma zastupljene naočare koje je često nosio Džejms Din – browline stil koga je karakterisala zadebljana gornja linija rama.

Šezdesetih godina prošlog veka, kreiran je Wayfarer model, najpopularniji stil za muškarce koji se vraća na velika vrata u XXI veku. Tada su ih nosili Bob Dilan i Endi Vorhol, dok je danas ovaj model podjednako zastupljen kod muškaraca i kod žena.

Sedamdesetih se javlja jedna novina u vidu najrazličitijih boja stakala, dok se već tada Elton Džon prepoznaje kao trendseter u nošenju naočara. Takođe, uveo je novinu kockastog oblika okvira.

Moda osamdesetih je možda najdrastičnija po pitanju smelosti i ekstravagantnih komada i trendova. Natapirane frizure, neon boje, izbledeli džins… Nosioci modnih trendova su svakako bili Majkl Džekson sa svojim štit-naočarima i Tom Kruz sa svojim avijatičarkama u filmu Top Gan.

Devedeseth su popularizovane sportske plastične naočare.

Danas, novim milenijumom dolazi do mešanja raznih stilova oblačenja i modnih aksesoara, pa su tako zastupljeni bukvalno svi prethodni stilovi ovog modnog dodatka i ostavljaju vam slobodu igranja sa njima.

Fotografije: www.themonsieur.com/ www.anysunglasses.com/ wowmanfashion.com/