Maramica koja se nosi uz odevnu kombinaciju odaje posebnu notu šarma i predstavlja bitan detalj koji se mora naći u gardaroberu svakog džentlmena jer upotpunjuje izgled. Džepna maramica se često nepravedno zapostavlja, ali kada uvidite efekat koji ona postiže rado ćete je nositi. Uredno presavijena maramica u gornjem džepu sakoa odaje upečatljiv stil pravog džentlmena bilo da je nosi u dnevnoj ili večernjoj odevnoj kombinaciji.

džepna maramicaMaramice za sako mogu biti od različitih materijala, poput svile, pamuka, lana ali i viskoze. Na primer, maramice od svile su najbolje za postizanje nabranog efekta, dok su pamučne idealne za postižanje ravnih linija. Identično kao što muškarci moraju da znaju kako da vežu kravatu, isto tako, svaki džentlmen, mora da zna da savije džepnu maramicu na adekvatan način. Maramice se mogu složiti tako da imaju jedan, dva ili tri vrha ili da ipak budu nabrane. Kada slažete maramicu u džep sakoa imajte u vidu da ona ne treba duže od 3cm da vidi iz džepa.

džepna maramicaPostoji samo jedno pravilo pri nošenju modne maramice uz mušku odevnu kombinaciju, a to je da maramica nikada ne sme biti u potpuno istom dezenu kao kravata ili leptir mašna. Ukoliko biste uparili maramicu i kravatu/leptir mašnu pokazali biste elementarno modno neznanje. Dozvoljeno je upariti maramicu sa jednom od šara na kravati (na primer nosite teget kravatu sa belim šarama, maramica može biti teget ili bela), ali nikako da budu potpuno identične. Verovatno najlakše kombinovanje maramice jeste sa košuljom. Na primer, ukoliko nosite belu košulju maramica u džepu sakoa može takođe biti bele boje, bez obzira na nijansu kravate. Ukoliko vaša odevna kombinacija ne sadrži kravatu još lakše ćete upariti košulju i maramicu jer tada maramica može biti ili u boji košulje ili u nekoj kontrast nijansi, za smelije džentlmene, kako biste razbili monotoniju. Pored toga, džepna maramica
za sako može biti uparena i sa nekom nijansom ili dezenom koji sam sako ima na sebi. Nemojte biti iznenađeni jer nije retko primetiti da se često maramica uklapa i sa čarapama. Široki spektar kombinovanja sa džepnom maramicom pruža vam veliki broj mogućnost i ideja za postizanje upečatljivog efekta. Zbog velikog broja kombinacija klasično odelo, uz različite košulje i džepne maramice, može uvek iznova izgledati flower-fold-main-6641savršeno.

Za razliku od manžetni koje su neophodan muški modni aksesoar za svečane i formalne prilike, posebnu čar modna maramice daje kako u sportskim, ležernim ali i svečanim odevnim kombinacijama. Takođe, modna maramica se veoma lepo može uklopiti uz vaš izgled ukoliko je stavite u džep elegantnog prsluka.

Iako neki smatraju da je danas nošenje maramice uz odevnu kombinaciju staromodno i retro vi ih apsolutno možete razuveriti svojim brilijantnim izgledom i kombinacijom nijansi. Maramica može postati zaštitini znak vašeg stila bilo vam je potrebna dnevna ili večernja odevna kombinacija.

Izvor: Belgrade Gentleman

Foto: www.fashionbeans.com/2015/complete-guide-mens-pocket-squares

www.theidleman.com/manual/advice/make-own-pocket-square

www.hespokestyle.com/how-to-fold-a-pocket-square