Kolega na poslu, poznanik, slučajni prolazik ali i vama bliski ljudi, na promenu stila i otmeno oblačenje, odgovoriće laskavim komentarima. Problem je u tome što se ljudi često osećaju neprijatno, skromno, kada im neko udeli kompliment. I ne retko odgovore na način koji ne priliči gospodinu.

belgrade gentleman

Kompliment treba da prihvatite kao džetlmen i da na isti način uzvratite!

Nikada ne treba da ispravljate ljude oko sebe, već da se jednostavno zahvalite. Ako vam neko kaže “Lepo odelo” ne odgovarate nikada rečenicom “To je sportski sako”. Naravno, odelo se razlikuje od sportskog sakoa, ali to nije pravo vreme za edukaciju o modi i različitim stilovima, jer rizukujete da zvučite nepristojno.

Kada neko krene da vam govori nešto lepo na račun vašeg izgleda, čak iako se osećate nalagodno po osnovu toga, nikada ne smete da prekinete rečenicu, okrenete se i odete. Saslušate ih do kraja, jer je to odraz vašeg pristojnog ponašanja.

Ne bi trebalo da na komplimet odgovorite negiranjem i poricanjem izrečenog. Kada vam neko kaže “Tvoja frizura izgleda lepo” ako odgovorite sa “Ja ne mislim tako, želeo bih da je promenim” onda ukazujete na loš ukus osobe koja je udelila kompliment.

Nemojte da “skrećete” kompliment. Ako vam kolega kaže “To je lepa kravata” odgovorom “Tvoja je još lepša” delujete neiskreno, jer ste upravo rekli isto što je i vama rečeno i niko vam neće verovati.

belgrade gentleman

Nemojte previše dužiti sa odgovima. Priča od koga ste to dobili, pre koliko vremena, i koliko puta ste to obukli, vodi razgovor u drugom pravcu. Gore od toga je pričati o tome gde ste to kupili, i iznositi informacije o cenama. Takve detalje džentlmen treba da zadrži za sebe.

U takvim situacijama džentlmen reaguje i ponaša se opušteno. Lepe komentare ne treba tumačiti uopšte. Neko jednostavno želi da bude fin i da vam kaže nešto lepo, to je to. Recite hvala i osmehnite se, to je dovoljno u tom trenutku.

Sačekajte pravu priliku i odužite se, na pravi način uzvratite kompliment. Ako u narednih nedelju dana ili dve primetite na toj osobi neku novinu, promenu, pohvalite je.

Komplimet ne mora uvek da bude vezan za garderobu, frizuru i stil uopšte. Pohvalite kolegu za dobro obavljen posao, prijatelja za dobro pripremljeno jelo. Tako ćete pokazati ljudima da obraćate pažnju njih i njihove postupke.

belgrade gentleman

Ako ćete na kompliment odgovoriti neiskrenim komplimentom, govor tela i način na koji to izgovarate, odaće vas da ne mislite zaista tako, da taj trenutak nije bio pravi da se ogovori na lep komentar, zato je “Hvala” i osmeh dobitna kombinacija, kojom džentleni odgvaraju na kompliment.

Izvor: BelgradeGentleman
Foto: mauvert.com;  www.gentlemansgazette.com