Tradicionalno, šorts se nikada nije smatrao za odevni komad koji bi džentlmen poneo u javnosti, osim ako nije na plaži ili na teniskom terenu. Međutim, poslednih dekada situacija se menja. Casual stil postaje dominantan, a šorts se tretira kao odevni predmet koji u kombinaciji sa dobrom košuljom i cipelama može da premaši casul stil i postane sastavni deo kombinacije koju biste poneli na posao ili romantičnu večeru.

belgrade gentleman

Stilovi i novi modeli šortseva će uvek biti prisutni, ali osim trendova, ako se odlučite za ovaj udobni odevni predmet, povedite računa o modelu i kroju. Šorts kao i svaki drugi odevni komad mora krojem da bude prilagođen vašoj građi.

Ostatak kombinacije ima veliki uticaj na finalni utisak. Ako obujete japanke i obučete neku neobaveznu majicu, ruzikujete da izgledate nezainteresovnao i aljkavo, dok će mokasine i dobra polo majica u kombinaciji sa šortsom dati vašem izgledu dozu soficisticiranosti i nonšalontnosti.

belgrade gentleman

Šorts ne sme da bude providan, tako da birajte čvršće materijale. Sportski, mornarski šorts ili biciklističke, rezervisani su upravo za te sportove, ali ne i za bilо koju kombinaciju koju biste poneli van terena.

Belgrade gentleman

Cargo modeli šortsa su dosta popularni među muškarcima poslednih godina. Najpopularniji su oni u krem boji, obično imaju više od 4 džepa, koji su prišiveni sa strane i neretko ih muškarci nose spuštene, na kukove. Ovakvi modeli jesu popularni i možda praktični za kampovanje, kada u tim džepovima treba smestiti potrebnu opremu, ali ih ne treba nositi van tog okruženja.

Generalno, dizajn šortsa je oduvek pratio dešavanja u industiriji pantalona. Kada su u trendu bile šire pantalone, krojili su se i širi šortsevi. Danas su najzastupljeniji šortsevi ravnog kroja, malo iznad kolena, sa kosim jednostavnim džepovima i bez previše detalja, koji se mogu poneti uz košulju. Od materijala najpopularniji je pamuk, čist ili u nekoj drugoj kombinaciji. Ako se odlučite za lan, mnogo bolji izbor je materijal koji predstavlja kombinaciju lana i pamuka, ili lana i svile, zbog gužvanja, ali i zbog toga što je lan providan materijal, te treba biti oprezan.

belgrade gentelman

Ako niste sigurni, da li bi za konktretnu situaciju šorts bio adekvatana i prikladna garderoba, uvek obučite pantalone. Lagane, letnje pantalone, napravljene od prijatnih materijala, mogu biti i udobnije od šortsa.

Izvor: BelgradeGentleman
Foto: Gagliardi Srbija