Blejzer je obavezni odevni komad u garderoberu svakog džentlmena, čija istorija datira još od 1825. kada su ih prvi put obukli članovi kluba “Lady Margaret Boat”. Klub postoji i danas a članovi čuvaju tradiciju i dalje nose crvene flanelske blejzere. Onda je u nameri da impresionira kraljicu Viktoriju H.M.S Blazer prilikom jedne njene poste Kraljevskoj mornarici promenio uniforme i uveo lagane teget sakoe sa dvorednim kopčanjem. Nakon toga blejzeri postaju sastavni deo uniforme u mnogim školama i na fakultetima širom Britanske imperije i tada dostigli pravu popularnost. Danas školski blejzeri dolaze u mnogo različitih boja sa prugama ili bez i uvek sa znakom koji predstavlja tu školu.

Blejzer se takođe često dovodi u vezu sa tradicionalnim gospodskim sportovima. Danas se to održalo samo u kriketu, povremeno i u tenisu, gde kapiten tima nosi blejzer sa logom tima, ili nacionalnim grbom prilikom bacanja novčića na početku utakmice.
musko odelo
Danas je dobar i kvalitetan blezer simbol dobro stilizovanog muškarca. Kao odevni komad može se vrlo lako kombinovati sa pantalonama različitih materijala, košuljom ili kravatom.

Za klasičan izgled tridesetih, teget ili prugasti blejzer u kombinaciji sa flanelskim belim pantalonama izgledaće sjajno. Uz svetlo plavu košulju ponesite i širu kravatu. Ako niste dovoljno hrabri za spectator cipele obujte jednostavne bež cipele od mekane kože za prefinjeni džentlmenski stil.

Vrlo klasičan, a otmeni izgled može se potići i sa sivim blejzerom malo tamnijim pantalonama, belom košuljom i crnim oksfordicama. U ovoj kombinaciji i košulje svetlo zelene boje ili boje lavande mogu izgledati jednako dobro.

Na kraju usudite se da blejzer ponesete i sa pantalonama od kepera ili teksasa. Sa dobrim mokasinama pa čak i majicom, dobar blejzer može vašoj kombinaciji uneti potrebnu dozu elegancije i ležernosti.

muski sako
Izvor: BelgradeGentleman

Foto: Gagliardi Srbija