Cenote Ik Kill, Meksiko. Prirodni bazen Ik Kill nastao urušavanjem tla, i prostire se na oko 26 metara ispod nivoa zemlje. Ovo “tajno mesto” u okviru arheološkog nalazišta na Jukatani, u blizini kompleksa majanskih ruševina, savršeno okruglog oblika, sa vodopadima tirkizne boje vode i divljom vegetacijom, bez sumnje je mesto koje podseća na prizor iz bajke.

Cenote Ik Kill, Meksiko

Blue Lagoon Resort, Grindavik, Island. U ledenoj zemlji, u okviru poznate Plave lagune nalazi se prirodni bazen sa termalnom vodom koja dostiže dostiže 37-39°C. Najposećenija turistička atrakcija na Isladnu i jedinu mesto za ovakav spektaularni doživljaj “plave magije”, postao je poznat po satelitskim snimcima na kojima se ovaj bazen jasno uočava, zbog jedinstvene boje i obrisa vodene pare.

Blue Lagoon Resort, Grindavik, Island

To Sua Ocean Trench, Samoa. Na jedinstvenom sprudu Laloma, na jednom od ostrva Samoa, u sred polja lave gde nikada ne biste očekivali živahnu plavu oazu, nalazi se ovaj prirodni bazen. Neverovatna obala koja ga okružuje i plivanje uz kamene lukove s tropskim ribama, čini ovaj topski dragulj jednom od najpoželjnijih destinacija.

To Sua Ocean Trench, Samoa

Pamukkale, Turska. U dolini reke Menderes i u blizini ruševina drevnog grada Hierapolis, nalaze se stepenasti bazeni, brilijantno belog odsjaja. Bazeni podsećaju na djakuzi i zadrzavaju temperaturu vode od 35,5°C. Tamne planine obrasle borovom šumom izdižu se iza terasa, stvarajuću dinamičnu sliku “pamučne padine”.

Pamukkale, Turska

Madison Blue Spring State Park, Florida. Ovaj prirodni bazen je poznat po svojoj svežoj, kristalno čistoj vodi, sa podvodnim pećinama koje predstavljaju pravi raj za ranioce. Zbog dimenzija idealan je za plivače, sa dobro organizovanim pristupom vodi, a hladovina koju pružaju ogromna stabla pored bazena čini ovo mesto idealnim za celodnevni odmor.

Madison Blue Spring State Park, Florida.

Foto: www.thebreakbreaker.com; www.travelmint.com; www.amazingplacesonearth.com; ok-turkey.com; www.floridastateparks.org