Ukoliko planirate zimski odmor, razmislite o nekom od ovih gradova. Očaravajuća priroda, arhitektura i brojne kulturne aktivnosti ispuniće vaše zimske snove.
1Njujork, SAD
Neki gradovi prosto pristaju zimskoj sezoni. Takav je slučaj sa Njujorkom, gradom u kojem priroda zimi dobija novu dimenziju. Ovde možete uživati u klizanju u Central Parku, šetati botaničkom baštom i uživati u snežnim danima ugrejani toplom čokoladom u nekom od popularnih njujorških kafića.
5Moskva, Rusija
Sinonim za zimu je Moskva. Sneg, prostranstvo i bogatstvo arhitekture, boja i ljudi očekuje vas u ovom gradu. Osim nezaobilazne posete Crvenog trga, tokom zime u Moskvi možete uživati u ledenim skulpturama, krstarenju po zaleđenoj moskovskoj reci. Svakako, bez obilaska carskog muzeja i palate kao i posete čuvenom teatru Boljšoj ne možete se vratiti kući.
2Beč, Austrija
Dovoljno je na početku reći da su Betoven, Mocart, Frojd i Štraus ovde živeli. Muzička prestonica Evrope zimi dobija potpuno novu čaroliju kojom odiše, a vi u njoj ne smete propustiti obilazak palata dinastije Habzburg i priliku da pojedete čuvenu saher tortu i popijete neku od specijalnih vrsta kafe.

3Rekjavik, Island
Iako je ovo jedan od najhladnijih gradova tokom čitave godine, zima je u Rekjaviku čudesna. Specijalna proslava najhladnijeg godišnjeg doba je u februaru, kada se održava Festival zimskih lampica, a najbolji doživljaj islandske prestonice imaćete ukoliko se odlučite za plivanje u geotermalnim bazenima vode dok vam pahulje snega padaju na lice.
kyoto-01Kjoto, Japan
1600 budističkih hramova, 400 šinto svetilišta i preko 100 restorana koji poseduju barem jednu Mišelinovu zvezdicu samo su neki od razloga zašto bi trebalo posetiti ovaj japanski grad. Bogata istorija ove azijske zemlje se može videti na svakom koraku, a najverniju sliku japanske tradicije možete videti upravo zimi tokom izlaganja snežnih skulptura za vreme Sapporo festivala.
Berliner Fernsehturm in der DämmerungBerlin, Nemačka
Zaleđena jezera, snežna idila, romantičarska umetnost Botičelija i štrudle od jabuka samo su neki od razloga zašto je Berlin uzbudljiv tokom zime. Uz to, februar je rezervisan za filmski festival Berlinare koji ne smete propustiti ukoliko ste tada u poseti nemačkoj prestonici.
pragPrag, Češka Republika
Savršen grad za sve avanturiste. Od Astronomskog sata, preko Starogradskog trga do barova u uskim ulicama, Prag je grad koji odiše magijom u zimskim mesecima. Izvanredna arhitektura pod snegom izgleda još lepše a najbolji pogled na snežnu idilu imaćete sa brda Petrin.
Belgrade-_nightBeograd, Srbija
Arhitektura, istorija i kultura življenja su ono što srpsku prestonicu izdvaja od svih ostalih gradova. Kalemegdanska tvrđava pod snežnim pahuljama poprima romantično ruho a pogled na reku Savu i mostove koji spajaju stari i novi deo grada očaraće svakoga.
sydney-5209-1920x1200Sidnej, Australija
Za sve one koji ne vole hladnoću i zimske čarolije na snegu Sidnej je idealna destinacija za zimski odmor. Letnje vreme od decembra do marta, obradovaće sve ljubitelje sunca. Prestonica Novog Južnog Velsa se može pohvaliti prelepim peščanim plažama, na kojima rado svi turisti uživaju u surfovanju. Prilikom posete Sidneju ne smete zaboraviti čuvenu zgradu Opere.
osloOslo, Norveška
Idealan grad za sve putnike koji vole kulturu. Oslo pruža uvid u daleku istoriju Vikinga, uživanje u prirodi i planinarenju po snežnim stazama ali i u bogatoj nordijskoj hrani. Norvežani obožavaju da provode vreme u prirodi pa vas ovde očekuje najviše sportskih aktivnosti na snegu. Tu je i nezaobilazni šoping za sve ljubitelje mode.

Izvor: BelgradeGentleman
Fotrografije:www.alux.com/www.grandtours.co.rs/www.melia.com/www.thousandwonders.net/www.journeytags.com/www.neweuropetours.eu/www.ens-lyon.fr/www.bajatours.co.rs/www.superwallpapers.com/www.carolus.be